Fler familjeläkare behövs till Bergslagssjukhuset

Stor brist på familjeläkare i länet

Det råder stor brist på familjeläkare på landstingets familjeläkarmottagningar runt om i länet. Det visar en rundringning som P4 Västmanland gjort.

I Västerås saknar tre av fem mottagningar drygt en läkartjänst var. I länets övriga kommuner är sitautionen värre, där saknar samtliga mottagningar familjeläkare.

I Fagersta är det allra störst brist, där saknas fem fasta läkare.

- Det blev liksom bara hjälp för stunden, nästan som att de vill bli av med en, säger Monica Rönnberg som tidigare var patient på Fagersta familjeläkarmottagning.

Monica tröttnade på att hela tiden möta nya läkare och för henne var det viktigt med en fast familjeläkare så hon bytte mottagning. Hon tycker att den nya mottagningen är bättre och att den största skillnaden är att hon nu har samma läkare varje gång. Denne har bättre kunskap om Monicas bakgrund och sjukdomshistoria.

Allt från en halv till fem tjänster behöver tillsättas på de olika familjeläkarmottagningarna utanför Västerås.

Vissa luckor i personalen fylls av läkare under utbildning, så kallade St-läkare, men den vanligaste lösningen är hyrläkare, som hyrs in för en kortare eller längre period. Antalet hyrläkare kan variera från vecka till vecka på mottagningarna.

Enligt Kjell Enderborn, divisionschef för närsjukvården, blir kontinuiteten i vissa fall dålig när hyrläkare används. Dessutom innebär de en hög kostnad för landstinget.

- Som situationen ser ut nu på allmänläkarfronten i Sverige så tror jag inte att vi kommer ifrån det här under överskådlig tid, säger Kjell Endeborn.

Han säger också att möjligheten för landstinget att välja bra läkare minskar:

- I vissa fall har det varit fel personer som kommit, det har varit kompetensbrist eller personer som inte ens borde jobba inom yrket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".