Kustbevakningen tog 50 personer

Det bitvis varma och soliga vädret gör att trafiken på sjön ökar. I helgen hade Kustbevakningen utökad trafikövervakning på Mälaren.

- Under helgen fokuserade vi på sjösäkerhet, nykterhet, hastighetsöverträdelser, behörighet och andra sjösäkerhetsmål som att man till exempel ska ha lanternor tända efter mörkrets inbrott, säger Robert Primus som är inspektör på Kustbevakningen.

Sex personer rapporterades för grovt sjöfylleri, de hade alltså minst 1,0 promille alkohol i blodet. Dessutom rapporterades 41 personer för fartöverträdelser, två personer för brister i lanterneföring och en för avsaknad av behörighet.

Det finns fler problem än lagöverträdelser. Enligt Robert Primus kan ny teknik och att sjökorten blir allt mer avancerade, ställa till det.

- Man använder sig allt mer av så kallade sjökortsplotter. De här sjökortsplottrarna tror människor är någon sorts med verkligheten överensstämmande bild som ges från de sjökorten, men i de delarna där har man inte riktigt förstått att det kan vara farligt att enbart förlita sig på instrument.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".