Svårt att rekrytera läkare utanför Västerås

Det är svårt att få allmänläkare till mottagningarna utanför Västerås. Det visar en rundringning som P4 Västmanland gjort till familjeläkarmottagningar runt om i länet.

Mottagningarna Ullvi-Tuna i Köping, i Sala Väsby och i Norberg har inte ens haft några sökande till sina tjänster.

I Norberg har de behövt anställa läkare sen 2005. Idag har de två ordinarie familjeläkare, men de skulle behöva vara 3,7.

Läkarbristen har lett till att patienter får stå länge i kö för planerade kontroller som blodtryck och hjärtprover och köerna kommer att fortsätta. Som det ser ut idag är det enda sättet att få läkare till Norberg att de själva tar fram de läkare mottagningen vill ha.

Idag har mottagningen två läkare under utbildning som de hoppas ska vilja stanna. Ole Lund, verksamhetschef på familjeläkarmottagningen i Norberg hoppas att deras hyrläkare också ska vilja arbeta i Norberg längre fram.

- Vi ser det som en möjlighet för framtiden. Ekonomiskt är det ett avbräck med dyra stafettläkare, men det är den enda lösningen just nu. Så får man hoppas med tiden att man kan jobba sig bort från den situationen, säger Ole Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".