Många katter på katthem behöver nya hem

Sommarkatter fortfarande stort problem

Trots kampanjer och ett ökat intresse av att försäkra och märka sin katt, är kattens status fortfarande låg. Varje år överges många katter och olika föreningar kämpar för att hjälpa dem. Hos Huskatten i Västerås står nu 60 katter på kö för att räddas.

Igår i P4 Västmanland berättade vi om fyra kattungar som befann sig på polisstationen i Västerås, efter att ha räddats från en säker död i en industripress där de lämnats i en låda.

Sommartider är alltid bråda tider för de som jobbar med att rädda övergivna katter, säger Marita Åberg, föreståndare på Huskatten i Västerås:

- Vi har 60 katter som väntar på att tas om hand nu. Sedan finns det ju ett hundratal förvildade katter enligt vår uppskattning. I och omkring Västerås. De katterna kan man inte ta hand om, säger Marita Åberg.

Att överge en katt är det värsta man kan göra, säger Marita, eftersom katterna är husdjur och inte klarar sig i det vilda:

- De som har tur kommer till oss, men de flesta stryker ju med av svält och frost och sådana saker, säger hon.

Det största problemet är fortfarande annonser där kattungar bortskänkes eller säljes för 10 kronor, enligt Marita. Det fortsätter att hålla kattens status på en låg nivå och leder till ”impulsköp”:

- Man ska komma ihåg att en katt är ett ansvar i minst 15 år. Och det kostar med mat, veterinärvård, vaccinering, kastrering och så vidare, tyvärr är det folk som inte förstår det som sedan kastar ut sina katter när de tröttnar, säger Marita Åberg på Huskatten.

Föreningen har börjat med att ringa på annonser och försöka få säljarna att ta bättre betalt för katterna och den kampanjen har gett vissa resultat. Föreningsmedlemmarna tycker att de såg färre annonser i våras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".