Bergslagssjukhuset med familjeläkarmottagning

Svårt anställa läkare till Fagersta

Familjeläkarmottagningen i Fagersta är den mottagning i länet som har störst behov av familjeläkare just nu, visar en rundringning som P4 Västmanland gjort.

Behovet gör att det är extra svårt att nyanställa fasta läkare i Fagersta och det kan dröja flera år till mottagningen har full bemanning.

- Det finns ingen som vill arbeta mer permanent i en sån här situation. Många patienter har inte kunnat komma på lång tid. Nu kommer dom hit och det behövs långa besökstider. Och det är väldigt tungt att arbeta för dom som har kommit hit att arbeta bort den här puckeln, säger verksamhetschefen Lars Elffors.

- På grund av läkarbristen har det bildats en kö av patienter som inte besökt mottagningen på lång tid.

Och den kön måste bort med hjälp av hyrläkare, innan det går att börja rekrytera fasta läkare, menar Elffors.

Trots läkarbristen har patienterna för det mesta kunnat få rådgivning av sjuksköterskor och kunnat boka kortare besök. Men speciellt patienter med permanenta vårdbehov har fått sina medicinrecept förnyade istället för läkarbesök.

Nu har familjemottagningen i Fagersta bemannat upp med hyrläkare för att kunna ta hand om alla patienter.

- Fördelen med hyrläkare är uppenbar, att det finns läkare så att man kan ordna en tillgänglighet till hälso- sjukvården för det har uppenbarligen varit bristande. Nackdelen är bristen på kontinuitet. Ska man byta hela tiden så är det klart att ett kroniskt vårdbehov hos en patient blir rätt dåligt tillgodosett, säger Lars Elffors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".