Stora skillnader i antalet barnolyckor

Det är stora regionala skillnader när det gäller olyckor där barn skadas. Det visar en ny rapport som Sveriges Televisions nyhetsprogram Rapport tagit del av.
När de gäller flickor är skadefrekvensen lägst i Pajala, Skinnskatteberg och Hallstahammar. När det gäller pojkar är den lägst i Storfors, Fagersta och Karlskrona. Skador är den vanligaste dödsorsaken bland barn över ett år och i nästan hälften av de fall där barn avlider handlar det om trafikolyckor. Ändå har barnsäkerheten i Sverige förbättrats avsevärt, mycket tack vare de senaste 50 årens ekonomiska och sociala utveckling. 1954 avled 450 barn till följd av skador, år 2000 var siffran 49 barn. Barnsäkerhetsdelegationen presenterar sin barnskadeatlas Barns skador i Sverige på tisdagen vid en pressträff i Stockholm. Den är en kartläggning av de skador och dödsfall som drabbar barn och visar vilka miljöer som är de farligaste.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".