Att arbeta som hyrläkare - frihet och chans att byta erfarenheter

Under veckan har P4 Västmanland rapporterat om läkarbristen runt om i länet.
I brist på familjeläkare anställer mottagningarna hyrläkare.
För patienterna innebär hyrläkare främst en brist i kontinuiteten, men för hyrläkare kan arbetssättet vara en frihet och chans att byta och skaffa erfarenheter.

Peter Larsson har arbetat som hyrläkare i ett och ett halvt år i bland annat Kolsva och Skinnskatteberg.

- Man känner sig inte så bunden till en arbetsplats och en organisation. Man kan välja hur länge man vill vara kvar, prova på helt enkelt. Som nylegitimerad läkare är det ganska trevligt att kunna göra det. Men sen ska man inte sticka under stol med att betalningen är lite bättre.

Peter har märkt att många kollegor som tidigare haft fasta tjänster väljer att bli hyrläkare för att kunna koncentrera sig på patienterna och inte behöva tänka på till exempel neddragningar eller konflikter inom landstinget.

- Fördelen med att träffa patienter och göra det arbetet överväger nackdelarna.

En av nackdelarna med att arbeta som hyrläkare är att komma till arbetsplatser där personalen är trött på den dåliga kontinuiteten.

- Och om man åker runt för mycket så kan missa mycket av patientkontinuiteten, att man inte hinner lära känna sina patienter riktigt bra. Man kan ibland lämna ett ställe och undra vad som händer med den och den patienten, Peter Larsson.

Samtidigt tror Peter att det är bra när det kommer nya läkare, på så sätt kan fler byta erfarenheter med varandra.

- På en del ställen där man har kommit har det varit samma doktorer i tjugo år. Så har det hänt något, folk har börjat lämna, gå i pension och så säger några upp sig. Så står vårdcentralen där med väldigt stora bemanningsproblem.
Då kan man ibland få höra efter en tid från övrig personal att det är ganska stimulerande med ny ansikten och nya idéer, säger Peter Larsson, hyrläkare i bland annat Skinnskatteberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".