Trafikskolor i länet populära

Det är stort tryck på bilskolorna i länet under sommaren och det är fler än västmanlänningarna som vill ta körkort här.

Många körkortssugna storstadsbor reser hit för att under några veckor genomgå en intensivutbildning för bil eller motorcykel.

- Vi har haft skola i nio år. Under den tiden har det kommit folk utifrån men det har blivit mer nu på slutet, säger Jenni Sivén som jobbar på en trafikskola i Hallstahammar.

Jenni beräknar att nära 80 procent av dem som går skolans intensivutbildning under sommaren kommer utifrån och att trycket på skolan har ökat under de senaste åren.

Men trafikskolan i Hallstahammar är inte ensam om att ta emot elever från andra delar av landet. I en rundringning som P4 Västmanland gjort säger de flesta bilskolor sig befinna sig i samma situation som den i Hallstahammar, med mellan 50 och 80 procent elever som kommer från annan ort.

De flesta som kommer hit är från Stockholm och anledningen är kortare väntetider och billigare lektionspris. Men det finns fler anledningar till att fly storstaden.

- Jag tror att man får ett bättre resultat eftersom att man är här på plats och är koncentrerad. Hade jag varit hemma hade jag haft två barn och en fru som vill ha min uppmärksamhet. Så att det är klart att jag får ett mer koncentrerat resultat i alla fall, säger Linus Gunnarsson från Stockholm som kommit till Hallstahammar för att ta motorcykelkörkort.

- Men om det är lättare att ta körkort här det har jag ingen uppfattning om. Men förmodligen inte för jag vet ju inte hur omnejden ser ut när jag ska köra upp, menar Linus Gunnarsson.

Han är inte orolig att den lugnare trafiksituationen i Västmanland ska bidra till att han är oförberedd när han kommer hem och ska köra i Stockholm.

- Nej inte ett dugg, jag är extremt van vid Stockholm, jag har ju kört i innerstaden i femton år.

- Däremot är det lite annorlunda trafik här, det är med landsvägskörning och så och det tror jag att man måste öva på mer när man ska köra motorcykel.

- Kan man stadskörning så kan man stadskörning när det gäller trafiktempo och så där. Här gäller det att öva kurvtagning och sådant som man kanske inte ens kan träna på inne i stan, säger Linus Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".