Hemlighetsmakeri kring nya Harry Potter

Inatt släpps den sista boken med Harry Potter, Harry Potter and the deathly hallows, av J.K Rowling. Boken är efterlängtad.

I Västerås har Akademibokhandeln 200 förhandsbokningar och butikschefen Anders Hult är övertygad om att det kommer ringla en kö av Harry Potter fans utanför butiken när de öppnar imorgon. Men tills dess är boken väl undangömd.

- Det är vattentäta dörrar och brandsäkra dörrar och sådana saker, säger Anders Hult.

Hos Anders Hult har böckerna fått ett eget lagerutrymme och de är väl paketerade och inplastade. Dessutom har han fått en lista på ungefär 20 punkter om vad de får och inte får göra med boken innan den släpps.

- Alla böcker behandlas definitivt inte så här. Många förlag vill kanske att böckerna ska ha den här magiska idén över sig men oftast faller det.

På Akademibokhandeln har de tidigare aldrig haft så många förhandsbokningar. Anders Hult har beställt hem ungefär 400 böcker och säger att det är människor i alla åldrar som läser böckerna.

- Det finns fem- och sexåringar som bara ska ha boken. Men de förhandsbeställningar vi har är från människor mellan 22 och 35 år. Det finns någon slags magi i dem. De är ju lite brutala, det är död och mycket effekter i filmerna. Någon barnbok är det inte längre, det kanske det var det de första åren men inte nu, sa Anders Hult på Akademibokhandeln i Västerås.

Den som inte vill läsa boken på engelska får vänta till november då den släpps på svenska. Titeln blir då Harry Potter och dödsrelikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".