Alla får inte bli bostadsrätt

I många bostadsområden i Västerås finns nu möjlighet att ombilda sin hyreslägenhet till en bostadsrätt. Men Västerås kommunala bostadsbolag Mimer har gjort vissa undantag.

Ett av undantagen är höghuset på Vallby centrum, som förutom lägenheter också innehåller butiker och en vårdcentral.

- Många gånger kan det vara hyggliga hyror i sådana lokaler och då tillför det hyggligt mycket pengar in i en sådan bostadsrättförening, samtidigt finns det en uppenbar risk också. Och det är att om butiken eller vårdcentralen av olika skäl flyttar därifrån, och man inte hittar en attraktiv hyresgäst som är beredd att betala lika mycket så kan föreningen få uppenbara problem, säger Mimers vd Björn Dahlberg.

Andra undantag från möjligheten att ombilda till bostadsrätt är lägenheter byggda eller ombyggda mellan1996-2006, vilket innefattar i stort sätt samtliga av Mimers lägenheter på Öster Mälarstrand och Lilllåudden.

- Där har ju Mimers styrelse och Mimer hyggligt nyligen tagit ställning till att man vill gå in i de här projekten som fortsatt hyresrätt. Det skulle kännas väldigt konstigt om man efter att ett hus är nyproducerat skulle ge möjlighet för ombildning, menar Björn Dahlberg.

Undantaget från ombildning är också bland annat fastigheterna Kåre, Ivar, Josef och Kyrkbacken i central Västerås. Att undanta Kyrkbacken är ett sätt att bevara de kulturhistoriska byggnaderna med anor från 1700-talet och att inte riskera att alltför stora förändringar sker i den yttre miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".