Ökad beredskap inför kemikalieutsläpp

Köpings brandkår är en av sex kommuner i sverige som har en styrka som är speciellt tränad att klara av kemikalieutsläpp.

Tomas fransson är chef för beredskap på Köpings brandkår och han säger att mycket handlar om att träna och förbereda sig för utsläpp med den nya utrustningen.

Det finns ingen strikt utbildning som de måste följa utan det är upp till varje kår att träna på sitt sätt.

- Bland annat har vi gjort i ordning en övningstank som några av killarna på stationen har svetsat ihop, så att man kan fingera ett utsläpp. Sedann riggar man upp de på baksidan och säger, ”Nu har vi ett utsläpp!”

I kemikaliecontainern ska brandmännen hitta allt de kan tänkas behöva för att täta ett utsläpp. Gnistfria verktyg, presenningar, specialpumpar, speciella skyddskläder och så vidare.

Man fick kemikaliecontainern i december förra året. Sedan dess har man tränat brandmännen som arbetar heltid på olika olyckssituationer med kemikalier inblandat.

Det är viktigt att utrustningen kollas och används kontinuerligt, så att rutinerna och kunskaperna sitter. Därför tränar man minst en gång i månaden.

Köpings brandkår har en buss utrustad med kemikaliehantering sedan tidigare men med containern kommer också flexibiliteten.

- I första hand så ska den användas till utsläpp på land men det är ingenting som hindrar att man tar ombord den på en båt. Det går även att köra ut den med helikopter, den kan delas i två mindre delar och flyttas smidigt, säger Tomas Fransson.

Tomas Fransson anser också att man har fått en bättre beredskap än vad man haft tidigare tack vare containern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".