Populära pooler kräver säkerhetsmedvetna ägare

Det blir allt populärare med egen pool i trädgården. Nu varnar Räddningsverket för att riskerna för olyckor ökar. Många poolägare har dåliga kunskaper om vilka säkerhetsregler som gäller och med fler pooler ökar också risken för att barn ska drunkna.

Allt fler pooler och badbassänger dyker upp i trädgårdarna under sommaren. En rundringning som P4 Västmanland gjort bland firmor som säljer pooler i länet visar att efterfrågan ökar hela tiden.

Enligt Räddningsverket är kunskapen om säkerhetsreglerna dålig, och med fler pooler ökar också risken för att barn ska råka ut för olyckor. Men någon tydlig statistik över olyckor i pooler finns inte, säger Jan Schyllander på Räddningsverket.

- Endera bli man blöt men inget händer och det registreras ingenting, eller också dör man, säger han.

Trost bristen på tydlig statistik ser Jan Schyllander med oro på trenden med allt fler pooler i villaträdgårdarna. Större exponering för barnen innebär större risker. Han menar också att försiktighet från föräldrarnas sida är det viktigaste, men man kan inte ha barnen under uppsikt jämt. Dessutom kan andra barn komma in för att leka i poolen, när ägarna inte har uppsikt. Enligt Svenska Livräddningssällskapet har antalet dödliga vatten- och isolyckor ökat, från 107 omkomna 2005 till 135 omkomna förra året.

På Stadsbyggnadskontoret i Västerås har man märkt av att allt fler ringer och frågar vilka regler som gäller eftersom de står i begrepp att skaffa pool, berättar Bengt Pettersson på Stadsbyggnadskontoret.

Enligt Boverkets regler ska en pool som är djupare än 20 centimeter, ha 90 cm högt staket med låsbar grind eller ett överdrag som håller för tyngden av ett barn

Jan Schyllander på Räddningsverket menar att poolföretag är bra på att informera om vilka säkerhetsregler som gäller, men om man köper en mindre pool i vanliga handeln finns mer sällan säkerhetsinformation.

Några som har köpt pool i vanliga handeln är familjen Johansson i Surahammar:

- Nej, vi fick ingen som helst information om säkerhet när vi köpte poolen, säger Alexandra Johansson.

Hon berättar vidare att säkerhetstänkandet ändå kom så fort poolen kom på plats och man har infört tydliga regler för när och hur familjens barn och deras kompisar får vistas i poolen.

- Första tanken var ju att barnen skulle ha kul, men sedan kom tankarna på olycksrisken, drukning förstås och om de ska halka och slå sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".