Antalet gymnasieelever som får studiebidraget indraget ökar

Allt fler gymnasieelever får sitt studiebidrag indraget på grund av skolk.
I Västmanland har antalet ökat med ungefär 100 elever sen förra året.

Under vårterminen fick mer än 350 gymnasieelever i Västmanland sitt studiebidrag indraget på grund av skolk. Det är ungefär 100 fler än vårterminen förra året. Men det behöver dock inte betyda att problemet med skolk har blivit mer utbrett.

- Det handlar om bättre rutiner mellan oss och skolorna. Skolorna har varit ganska dåliga på att rapportera in frånvaro till oss. Men det börjar se bättre ut nu, säger Magnus Fors som är presschef på Centrala studiestödsnämnden.

Om en elev under 18 år uteblir från undervisning utan giltig anledning är skolan sedan juli 2006 skyldig att kontakta elevens vårdnadshavare.
Men frånvaro får också ekonomiska proportioner. Skolan ska nämligen också rapportera frånvaron till Centrala studiestödsnämnden och om frånvaron där överstiger 20 procent dras elevens studiemedel in. Det kan också resultera i att eleven blir återbetalningsskyldig för den tid eleven upprätthållit studiemedel utan att ha varit på undervisningen.

Sedan 2003 har Skolverket och Centrala studiestödsnämnden tillsammans arbetet för att få fler skolor att rapportera in elever som uteblir från undervisningen utan giltig anledning. Ökningen av elever som har fått sitt studiemedel indraget är inte specifik för Västmanland, resten av landet följer samma trend.

- Nu börjar vi nog närma oss siffror som är ganska nära den sanning som finns. Det finns säkert saker att göra på enskilda skolor i landet, men jag börjar tycka att detta ser riktigt bra ut. Vi får se nästa år hur detta utvecklat sig, säger Magnus Fors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".