Försäkringskassan sena med utbetalningar

Flera försäkringskassor runt om i landet hinner inte med att betala ut ersättningar i tid visar en granskning som Ekot gjort. 

- Det finns problem även här i länet, säger Göran Viktorin, vikarierande direktör på Försäkringskassan i Västmanland.

- När det gäller sjukpenningen så räknar vi med att få ut pengarna. För de med tillfällig föräldrarpenning och bostadstillägg till pensionärerna så kan det för vissa försäkrade bli en viss förskjutning men  bara några enstaka drabbas.  När det gäller bostadbidrag till barnfamiljer så har vi en liten förskjutning i Västerås.

Det är delvis semestertiderna som är orsak till förseningarna.

- Det är ju juli månad som är extra besvärlig på grund av semesteruttag och att inflödet av ärendet är lika stort som i vanliga fall.

Det är även nedskärningarna inom Försäkringskassan som ligger bakom.   

- Vi har ju också dragit ner på våra resurser så det klart i ett sånt här läge så påverkar det också. Vi är ju färre personer som ska göra precis lika mycket arbete som förut, säger Göran Viktorin. 

Han menar samtidigt att förseningarna inte är särskilt stora men tycker att de som drabbas ska kontakta Försäkringskassan.

- Jag råder de som drabbas att ta kontakt med Försäkringskassan så kan ska vi ta de ärendena med förtur och betala ut pengarna så fort som vi kan, säger Göran Viktorin.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".