Stort intresse för gruvdrift i Bergslagen

Ansökningarna om att få leta efter malmfyndigheter i Bergslagens gamla gruvhål har tiodubblats de senaste 3 åren.

Nästan 400 ansökningar, från företag i hela världen, har kommit in. Både Norberg och Fagersta kommuner märkt av intresset.

Allt är omgärdat av ett stort hemlighetsmakeri och många av agenterna som representerar gruvföretagen vill inte avslöja vilket bolag de arbetar för. Ett 40-tal utlänska bolag har visat intresse.

- Man vill ha ett storfynd och då gäller det att inte ge gratisinformation till någon annan som kan ta det mitt framför näsan på en. Så i första steget, innan man har skyddat sitt område är man otroligt förtegen, säger Stefan Sädbom som är projektledare på Bergskraft i Ljusnarsberg.

Över 8000 tusen gruvhål, stora och små, ligger kvar vattenfyllda ute i Bergslagens skogar. Gruvhål som i framtiden kan bli gruvdrift i om de visar sig innehålla gruvfyndigheter. Det är malmen som är guld värd och som väger tyngst, enligt prospekteringsgeolog Stefan Sädbom.

Men det är ingen snabb verksamhet. Det tar mellan fem och tio år att dra igång gruvdrift, efter alla undersökningar och beslut som myndigheter gör under processens gång.

- Jag har vetat att det här kunde hända, men att det skulle gå så rasande fort var väl ändå en överraskning och väldigt glädjande, säger Stefan Sädbom som är lite tagen av det stora intresset som nu världen visar för Bergslagens alla gruvhål.

Bergskraft har kontaktat bland andra Fagersta kommun om gruvdrift.

På onsdagkvällen höll Stefan Sädbom från Bergskraft ett informationsmöte i Norberg för att informera om hur det går till när gruvföretagen gör sina prover.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista