Fagersta kontaktat av gruvföretag

På flera håll i Bergslagen står utlänska gruvbolag i kö för att få undersöka marken och leta efter malmfyndigheter. Ny teknik och högre priser, gör att gamla gruvor åter blir intressanta. Förfrågningar om att få leta malm har även kommit till Fagersta kommun.

Projektet Bergskraft ska med hjälp av EU-medel underlätta de utlänska företagens etablering i det gamla gruvlandskapet. Bland annat har Fagersta kommun mottagit förfrågningar om man vill engagera sig i projektet.

Fagerstas kommunalråd, vänsterpartisten Stig Henriksson är inte förvånad.

- För 10 år sedan fanns det nästan lika många mellansvenska gruvor som det fanns elefanter på Grönland och just nu så är det jättehett med de här förändringarna som har skett, säger han till P4 Västmanland. 

Investerare från så väl Indien som Kanada har visat intresse för att leta gruvfyndigheter i Bergslagen. För några år sedan så inmutade ett kanadensiskt företag mark i Fagersta kommun för eventuell framtida gruvdrift. Enligt Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson, har man i dagsläget inte tagit ställning till om kommunen aktivt kommer att delta eller medfinansiera arbetet med att locka fler investerare till kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista