Anhöriga kommunens ansvar

Igår berättade vi i P4 Västmanalnd om hur föräldrarna till den mördade 19-åringen i Västerås känt sig undanskuffade och kränkta i tumultet efter mordet. Anhöriga till mordoffer kan få hjälp av Brottsofferjouren, men de är bättre rustade att hantera offer för mindre allvarliga brott, enligt en representant för Brottsofferjouren.

Också efter mordet i Hallstahammar vid midsommar kände anhöriga att de saknade någon att vända sig till.

De ideella Brottsofferjourerna spelar har en viktig roll i arbetet med att hjälpa brottsoffer.

Deras hjälp fungerar dock idag bäst när det gäller offer för mer vanliga brott som rån, men det är kommunens ansvar att ta hand om anhöriga efter ett mord, säger Björn Lagerbäck, psykolog på Brottsofferjouren i Malmö.

- Polisen har det ansvaret att de bör kontakta av kommunen utsedd socialsekreterare, för det är kommunern som har ansvaret för de boende i kommunen, säger Björn Lagerbäck.

Han menar att polisen ska kunna lämna över det här ansvaret så att de kan sköta sitt arbete som brottsutredare. Om anhöriga inte får hjälp finns risken för depression och apati som kan ge värre följder i framtiden om personen inte kan arbeta utan behöver hjälp för sin försörjning, enligt Björn Lagerbäck som är psykolog.

Han menar också att komunen kan använda upparbetade nätverk som använts vid exempelvis tsunamikatastrofen, för att stödja offer vid svåra brott. Enligt honom kan traumat för den enskilda familjen bli liknande och likvärdig hjälp behövas.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista