Medicinrester i dricksvattnet

Dricksvattnet som hämtas från Mälaren innehåller både hjärtmedicin och smärtstillande, visar en undersökning som Stockholms läns landstings gjort av gjort av Stockholms dricksvatten.

Men än så länge är läkemedelsresterna så små att Lars Lööf som är ordförande i centrala läkemedelskommittén inte tycker att folk borde sluta dricka sitt vatten.

- Nej det tycker jag inte. Det finns inga sådana signaler att man bör vara orolig för det ännu. Men det är viktigt att vi vet vad vi har att göra med för att kunna ge ännu säkrare prognoser, säger han.

Det är bland annat två smärtstillande medel och en slags hjärtmedicin som har hittats dricksvattnet. Vattnet kommer från Mälaren och läkemedelsresterna har hamnat där när de följt med renat avloppsvatten från reningsverken.

De största läkemedelsutsläppen kommer nämligen ifrån våra kroppar när vi kissar och bajsar men också när folk på grund av okunskap häller ut mediciner i avloppet. Dagens reningsverk har inte kunskapen att ta bort vissa kemikalier vilket gör att de följer med det renade vattnet ut i Mälaren.

Stockholms län är inte själva boven i dramat, de släpper nämligen inte ut sitt avloppsvatten i Mälaren, men det gör Västmanland. Västerås stad till exempel både tar och släpper ut sitt vatten i just Mälaren och än så länge har man liten koll på hur mycket preparat som följer med avloppsvattnet ut.

Vad man däremot vet är att visa läkemedel skadar naturen och kan orsaka skador och missbildningar på djur. Lars Lööf tycker därför att det är hög tid för Västmanland att börja undersöka sin roll i utsläppen.

- Från Västmanlands sida ser vi får kommittén det väldigt positivt om vi kan starta en dialog med kommunen kring läkemedel och utsläpp, det tycker vi är ett viktigt arbete, säger Lööf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista