Landstinget bryter mot lagen

Västmanlanlands landsting bryter mot lagen när man inte kan hantera arbtestidslagen som infördes vid årsskiftet, menar Sveriges Läkarförbund.

Det går att teckna avtal om att få undantag från lagen, men landstinget saknar ett sådant avtal.

Den nya arbetstidslagen som trädde ikraft vid årsskiftet innebär att de anställda ska få elva timmars sammanhängande dygnsvila mellan arbetspassen.

Det går att skriva avstegsavtal från lagen, så att man slipper följa den, men än så länge är det bara fyra landsting som har skrivit ett sådant avtal. De övriga landstingen, däribland Västmanland, bryter mot lagen eftersom man inte kommit överens om hur man ska hantera lagen och kan inte heller hantera den, menar Läkarförbundet.

-Det är förstås inte roligt att bryta mot arbetstidsslagen men vi måste ju samtidigt också följa hälso- och sjukvårdslagen som kräver att vi måste erbjuda vård. På det sättet ställs de två lagarna mot varandra, säger Katarina Hejdwall, chef på Köpings lasarett.

Enligt Hejdwall pågår det även i Västmanlands förhandlingar om avsteg från regeln om elva timmars sammanhängande vila, men än så länge finns det alltså inte ett sådant avtal här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista