Kvinnocentrum startas i Västerås

Länsstyrelsen i Västmanland har under flera år arbetat för ett Länskvinnocentrum som ska hjälpa misshandlade kvinnor. Men när det väl var dags att starta, så var intresset ute i länets kommuner, svagt.

Därför blir det inget länskvinnocentrum, och istället så kommer Västerås Stad snart att starta ett eget Kvinnocentrum.

Ann Lindell arbetar som samordnare på Kvinnocentrum i Västerås och hon säger till P4 Västmanland att:

- Västerås Kommun anser att man inte längre kommer att kunna vänta på att ett Länskvinnocentrum ska komma till, så därför har man startat. Västerås Kommun kan ju inte ta ansvar för andra kommuner. Och varje kommun har ett ansvar för de medborgare som bor där.

Det planerade Länskvinnocentrumet blev alltså inte av och skälet till det var det svaga intresset ute i länets kommuner.

Så Västerås Stad startar alltså upp ett eget Kvinnocentrum. Där ska kvinnor som blir utsatta för mäns våld i nära relation, kunna få stöd och hjälp i sina kontakter med till exempelvis polis, sjukvård och åklagare.

1 juli i år gjordes också ändring i Socialtjänstlagen, från att socialnämnden bör till att socialnämnden ska beakta att våldsutsatta kvinnor och barn kan vara i behov av stöd och hjälp.

- Brottsoffer är inte bara kvinnor utan också barn, som man framförallt ska stödja. Jag säger så här, att varje kommun har ett ansvar och jag hoppas att varje kommun tar det, säger Ann Lindell på Kvinnocentrum i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista