Stort intresse för att förebygga hedersrelaterat våld

Som P4 Västmanland tidigare berättat så var intresset för ett deltagande i Länskvinnocentrum bland länets kommuner dåligt. Men intresset för projekt som ska förebygga hedersrelaterat våld, är desto större.

Katarina Pihl, samordnare för socialfrågor, Länsstyrelsen i Västmanland, säger till P4 Västmanland att:

- De projekten har ju ökat under de senaste åren, från att varit ganska trögt att introducera den här frågan, eller problematiken i länet är det idag en stor efterfrågan på projektmedlen. Man vill gärna samverka mellan myndigheter och över kommungränserna.

Länskvinnocentrumet för våldsutsatta kvinnor blev alltså inte av. Därför startar Västerås Stad upp sitt eget kvinnocentrum.

Men projekt för att förebygga hedersrelaterat våld är en fråga som engagerar länsinvånarna. Sedan 2004 har Länsstyrelsen betalat ut nästan 3 miljoner kronor i projektpengar. 

- Senaste ansökningsomgången kom det till ytterligare aktörer, bland annat en kommun, Fagersta och skolhälsovården i Västerås sökte medel till exempel, säger Katarina Pihl, samordnare socialfrågor, Länsstyrelsen Västmanland.

Projekten handlar om alltifrån att bedriva ett jourcenter för kvinnor som utsatts för hedersrelaterat våld, till att arbeta med hur man får till en attitydförändring för att få stopp på det. Enligt Katarina Pihl har också medvetenheten om så kallat hedersrelaterat våld ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista