God spannmålsskörd väntas i länet

Förra årets torra sommar resulterade i den sämsta skörden på 14 år enligt jordbruksverket. I år är det desto bättre för framförallt bönderna i Västmanland.

Men bönderna tycker trots det att matpriserna behöver höjas. Sture Johansson ordförande i LRF Mälarregionen är nöjd med årets skörd.

- Vi har en bra skörd. Vi har klarat oss bra från både torka och regnväder, så vi är nog de som är mest lyckligt lottade i hela landet. Från Örebro och uppåt, förbi Västmanland och Uppland. 

Skörden av spannmålen, korn, vete, havre och råg är det första som kommer ut i butikerna.

Men en god skörd kommer inte att påverka matpriserna. Priserna i handeln regleras istället på världsmarknaden.

Dessutom vill bönderna ha upp matpriserna. Enligt LRF har matpriserna varit oförändrade de senaste 20 åren och de tycker att det är läge för en höjning.

- Prisbilden på spannmål är lite högre än vad den brukar och det beror på att det är brist på världsmarknaden. Det är bra för spannmålsodlarna men vi måste också se till att mjölk- och kött- och fläskpriserna kommer upp i butikerna för det blir en högre kostnade för dem med. Spannmålssidan behöver den här höjningen som har varit och då måste vi kompensera med högre matpriser i butikerna.

Men än är inte skörden inne som kommer in först i september. Tills dess kan fortfarande vad som helst hända.

- Man är inte säker förens skörden är inne. Det kan ju komma 100 milimeter på några dygn och då blir det svårtskördat, säger Sture Johansson.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista