Färre barn ger färre lediga lärartjänster

Antalet utannonserade lärarjobb i länet har minskat kraftigt. Det visar en rapport från lärarförbundet. Jämfört med samma period förra året handlar det om 186 färre tjänster under årets fem första månader.

Enligt Gunilla Engvall som är utvecklingsledare och biträdande verksamhetschef för lärande och utbildning i Västerås, är minskningen naturlig.

- Vi har färre elever, det är den stora orsaken. Det betyder att då kan man inte heller annonsera ut fler tjänster.

Just nu finns det flest barn i förskoleåldern vilket gör att det är där som lärarbehovet är som störst. Trots det visar rapporten från Lärarförbundet att antalet utannonserade jobb för lärare i förskolan har minskat med 35 procent, jämfört med samma period förra året.

Detta beror på att skolan använder de lärare som redan finns i tjänst men omplacerar efter behov, något som dagens lärarutbildning bjuder in till.

- Jag vet flera stycken som egentligen hade velat arbeta i årskurs ett och två men som har tagit ett arbete i förskolan. De tycker att det är otroligt intressant och stannar gärna kvar nu, säger Gunilla Engvall.

Minskningen av antalet utannonserade lärartjänster gäller för i princip hela länet med undantag för Hallstahammar. När färre lärarjobb står till förfogande blir striden om jobben allt hårdare bland de arbetssökande.

För några år sedan såg situationen helt annorlunda ut. Branschen skrek efter behöriga lärare, vilket gjorde att många sökte sig till lärarutbildningarna runt om i landet. Det är nu de, som precis tagit sin examen som får det svårast i den tuffa konkurrensen.

- En del tror jag känner sig lurade. Jag tror också att när de tänker efter och kompletteringsläser så kommer de in i jobbet på något ställe och hittar den här härliga känslan som det är att vara lärare ute i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista