Brist på lärare till gymnasiets yrkesutbildningar

Antalet utannonserade lärarjobb i länet har minskat kraftigt, men det finns undantag. Trycket på yrkesutbildningarna gör att fler lärare med kunskap inom bland annat bygg och el, krävs.

I en rundringning som P4 Västmanland har gjort visar det sig att sådan personal inte är så lätt att hitta.

- Vi har ju ute fyra tjänster just nu. Till en av tjänsterna ser det ut som att vi kommer att lyckas, till de andra ser det mer dystert ut. Det är svårt att få lärare till bygg, säger Marianne Thorén- Andersson, rektor på Wenströmska gymnasiet i Västerås.

Wenströmska gymnasiet är inte ensamt om att ha det här problemet. När P4 Västmanland ringer runt till länets gymnasier visar det sig att i princip alla som söker personal till sina yrkesutbildningar har problem.

- Det är lite oroande att vi inte har tillräckligt många sökande men det är också viktigt att vi får den kompetens som vi behöver, säger Katarina Hemrin från Lärarförbundet.

Enligt Katarina Hemrin så är det inte så att alla som vill bli lärare också kan bli det. Läraryrket handlar mycket om sociala och pedagogiska färdigheter i kombination med goda praktiska kunskaper, en kombination som inte alla har. Samtidigt är det så att alla som verkligen kan inte vill. För vissa handlar det om en olust till att sätta sig i skolbänken igen medan lönen är en faktor för andra. Att bli lärare betyder nämligen ett ganska bra steg tillbaka i löneutvecklingen.

Trots den komplexa situationen är Marianne Thorén- Andersson inte orolig över att problemet ska påverka de elever som kommer i slutet av augusti.

- Vi kommer att se till att det här blir bra för de elever som kommer. Vi kan också lägga om lite kurser och sådana saker. Vi löser det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista