Projekt lockar behöriga lärare till de yrkesförberedande linjerna

Att det är svårt att rekrytera behörig lärare till de yrkesförberedande linjerna på gymnasiet är ingen specifikt för gymnasieskolorna i Västmanland. Runt om i landet har skolor samma problem. För att lösa situationen har regeringen sedan några år tillbaka bedrivit ett projekt som gjort att antalet obehöriga lärare minskat.

Satsningen som har pågått i flera omgångar sedan 2002 kallas för SÄL, särskild lärarutbildning, och kom till på ett beslut av regeringen. Den sista omgången har den främst riktat sig till lärare inom yrkesutbildningar. Målet är att obehöriga lärare ska kunna läsa upp till behörighet på distans samtidigt som de arbetar.

- Det har varit tuft för jag har jobbat på 85 procent och studerat på halvfart. Så det blir lite mer än heltid. Men nu när man nästan är i mål så känns det bra, säger Ann-Marie Larsson från Västerås, som just nu går SÄL- utbildning för att bli behörig lärare på hotell och restauranglinjen.

Fram till år 2008 håller SÄL utbildnings satsningen på, sedan är det oklart om regeringen kommer att besluta om en fortsättning. Redan nu finns det andra satsningar som är på väg att starta upp och Ann Marie Larsson tycker att alla som skulle kunna tänka sig ett jobb i skolan och får en sådan här chans borde ta den.

- Jag kan inte se något negativt med det. Det har inte funnits så många behöriga lärare, inom tillexempel hotell och restaurang, så man har kunnat känna sig trygg i sin roll. Men nu eftersom att man vill ha fler behöriga lärare i skolan, vilket jag tycker är rätt och riktigt, så är det här rätt väg att gå, säger Ann Marie Larsson, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista