Sommarjobbare drabbas ekonomiskt av dåligt väder

Många av ungdomarnas sommarjobb har i år bokstavligt talat regnat bort. Det dåliga vädret har gjort att många har fått arbetat mindre än vad de blivit lovade.

- Man bör se till att skriva ett papper på att man har garantilön även om vädret är dåligt.

Det säger Vesa Pellikka, ungdomssekreterare på LO.

Till Facket i sommarlands jourtelefon har det kommit in omkring 160 samtal från sommarjobbande västmanländska ungdomar vilket är en liten ökning från 2006. Många av samtalen i år har kommit från ungdomar som blivit lovade sommarjobb i till exempelvis glasskiosker och på kaféer, som är beroende av bra väder.

Vesa Pellikka på LO säger att det är viktigt att verkligen kolla upp vad som gäller innan man skriver på något anställningsavtal. Det är svårt att få kompensation i efterhand. 

- Det beror på om företaget skrivit på något avtal med facket. Då kan det vara möjligt att göra någonting i efterhand, man kanske har skrivit ett avtal som inte är giltigt överhuvudtaget. Säger Vesa Pellikka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista