Akut brist på lokförare

Det råder stor brist på lokförare över hela landet, så även i Västerås. Det här har gjort att SJ nu startar en 30 veckor lång lokförarutbildning där studenterna får ersättning under studietiden och garanteras jobb efter avslutad utbildning.

Enligt Ulrika Henningsson på SJs enhet för kompetens och utbildningsfrågor beror bristen på lokförare främst på två saker:

- Intresset för att åka tåg har ökat betydligt, och därmed också behovet av personal. En annan orsak är att det också är pensionsavgångar som kommer att drabba vår personalsituation de kommande åren, säger hon till P4 Västmanland.

Utbildningarna som SJ startar under hösten och vintern 2007/2008 är tänkt som ett komplement till den Kvalificerade Yrkesutbildning - KY - som vanligtvis är utbildningsvägen man väljer för att bli lokförare. Men det är trots allt inte vem som helst som kan bli antagen till SJs nya lokförarutbildning;

- Den sökande ska vara 21 år gammal eller fylla 21 under pågående utbildning, ha grundläggande behörighet för högskolestudier, ha en stabil personlighet, snabb reaktionsförmåga, bra simultankapacitet, vara drogfri med god syn och hörsel och dessutom kunna ta till sig skriftlig och muntlig information på ett bra sätt, förklarar Ulrika Henningsson.

Lokförarutbildningen varvar teori och praktik och den som antagits till utbildningen garanteras alltså också jobb efter avslutade studier, och enligt Ulrika Henningsson kommer behovet av lokförare att finnas i flera år framöver. Hon berättar att i den rekrytering som SJ nu gör till de aktuella utbildningarna handlar det totalt om ca 100 personer, och att det av dessa är ett tiotal som i framtiden kommer att behövas i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista