Tärnsjöbor nöjda med myggbekämpning

Efter många år verkar nu myggplågan i Tärnsjöområdet vara över. För några år sedan fick man tillstånd att bekämpa den aggressiva stickmyggan, som finns i området och som sticks även när solen skiner, med bekämpningsmedlet BTI. Men Världsnaturfonden är kritiska till om rapporten om medlets risker verkligen visar hela sanningen.

Åke Hjellerstedt driver sedan 10 år tillbaka Östa Camping utanför Tärnsjö. Han berättar att myggen nu är borta till tärnsjöbornas stora lättnad.

- Det är bara problem när älven svämmar över, men visst märks det, säger han.

Han berättar vidare att man nu hoppas att ryktet sprider sig så att de svenska turisterna vågar sig tillbaka. Utlänska turister kommer och är nöjda, men de känner heller inte till att Östa varit ett beryktat myggnäste.

När det gäller riskerna med bekämpningsmedlet är han lugn.

- Det har använts i 30 till 35 år, och det ska bara verka på just stickmyggor eller översvämningsmyggor.

Han tycker också att kritiker borde väga in hälsan för de boende i området:

- När det var som värst, 2000, då mådde många här dåligt av alla myggmedel vi var tvugna att använda, säger Åke Hjellerstedt.

Han berättar att utomhus var man inte alls då, men även inomhus krävdes myggmedel och många fick huvudvärk och mådde illa.

Men på WWF, Väsrldsnaturfonden, är man kritiska, särskilt till rapporten om BTIs effekter, som man tycker är för dålig för att man ska kunna veta om bekämpningsmedlet är ofarligt eller inte.

Mats Forslund på Världsnaturfonden, säger att han tycker att en oberoende expert borde tillsättas för att utreda riskerna. Som det är idag finns många frågetecken i företagets rapport om det egna bekämpningsmedlet, tycker han.

Han berättar också att företaget i ett annat område rått kommunen att inte spruta medlet eftersom vattnet också var kommunens vattentäkt.

Att medlet använts många år i bland annat Afrika, beror på att man där främst vill bekämpa malariamygg och det handlar om att rädda människoliv - då ser man miljöaspekterna i ett annat ljus och det kan inte vägleda besprutning här i Sverige, säger Mats Forslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista