S:t Ilianelever väljer skolbänken framför stranden

Idag startade sommarens andra omgång av undervisning vid S:t Ilians skola i Västerås. Redan under påsklovet provade man att ha lektioner för dem som ville eller behövde stärka sig i kärnämnena svenska, matematik och engelska. Intresset var stort och man bestämde sig för att även erbjuda detta under sommaren.

Att få personalen att ställa upp var inte svårt enligt en av lärarna på plats:

- Att ha så fantastiskt entusiastiska och positiva elever som verkligen vill och tar av sin tid, bara det är ju motiverande att komma hit som vuxen, säger specialpedagogen Birgit marklund, som lär ut matematik under sommaren.

Birgit Marklund berättar att man äter frukost tillsammans och senare på dagen lunch, och det ger en trevlig och lugn stämning med god gemenskap. Att det sedan är få ämnen, längre lektioner utan avbrott, mindre elevgrupper och att många lärare ställt upp så att det går många vuxna på varje grupp, gör att sommarskolan blir en positiv upplevelse för eleverna.

Möjligheten att delta i sommarskolan har erbjudits alla skolans elever från årskurs 1 till årskurs 9. Cirka 60 elever nappade på erbjudandet och deltar allt ifrån en vecka till hela sommarskolans båda perioder. De som gick ut 9:an för ungefär två månader sen har även chans att tenta av ämnen.

Undervisningen har delats in i två perioder och flera elever väljer att gå i skolan båda perioderna.

Shene Sala Hussein, som slutade sjuan i juni, var med även under första perioden. Hon vill jobba mer med sin matematik och engelska och hon har inget emot att byta lediga dagar mot skolbänken:

- Det är mycket bättre för man har ändå inget att göra hemma, säger Shene Sala Hussein och tillägger att kompisarna är på sommarskolan.

- I vanliga skolan får man inte lika mycket hjälp som man får nu, nu får man extrahjälp, säger Belbiche Matulu som också slutade sjuan i våras och börjar åttan i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista