WWF kritiska till svenska bönder

Världsnaturfonden kritiserar bönderna för att bidra till övergödningen av Östersjön. I gödsel finns näringsämnena kväve och fosfor, som läcker ut i bland annat Mälaren och som när de når Östersjön, resulterar i en explosionsartad algblomning.

Enligt WWF är övergödningen ett av de allvarligaste hoten mot den marina mångfalden i Östersjön. Mälaren bidrar till algblomningen då den mynnar ut i Östersjön.

- Östersjön är ett av världens mest unika havsområde och klassad av FN som ett av de 10 mest känsliga havsmiljöerna i världen, säger Lasse Gustafsson är generalsekretare i Världsnaturfonden.

Lasse Gustafsson berättar att det är viktigt att ta upp alla aspekter på Östersjöns miljöproblematik och övergödning tycker han är det allra största problemet och jordbruket är det största bekymret.

Världsnaturfonden vill med sin senaste satsning för att rädda Östersjön att Sveriges bönder ansluter sig till LRF:s rådgivningsprogram ”Greppa Näringen”. I programmet går en vattenexpert ut på varje gård och granskar näringsläckaget och kommer sedan med förslag till åtgärder.

Sture Johansson Är ordförande i LRF region mälardalen och han tycker kritiken är obefogad.

-De flesta idag har inget näringsläckage när det gäller fosfor och när det gäller kvävegödslingen har vi gjort otroliga åtgärder.

Enligt Sture Johansson har det investerats mellan 5 och 8 miljarder de senaste 15 åren på att få fram gödselbehållare så att man kan ta tillvara kväve och fosfor på annat vis. Han säger vidare att de handlar om att WWF vill få över svenska regler i grannländerna, men då skulle man ha riktat kampanjen på annat vis så att bönderna inte kände sig kränkta.

Lasse Johansson håller med om att bönderna i Sverige har levt upp till kvävemålet men halva sanningen är också att produktionen har gått till Danmark och sedan vidare till Polen.

- För Östersjön spelar det ingen roll. Kväveproblematiken flyttar runt, nu är den i Polen, frågan är vart den tar vägen nästa gång, säger Lasse Gustafsson generalsekreterare Världsnaturfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista