Fd ledamöter i VIKs styrelse frias

De tidigare ledamöterna i VIK Hockeys styrelse, Ingemar Liljegren och Juhani Valmila, kan inte hållas ansvariga för de skatteskulder som VIK hockey hade när klubben gick i konkurs år 2000. Det slår nu hovrättens fast i sin dom. Det innebär att hovrätten fastställer tingsrättens dom från mars förra året.

När VIK-Hockey gick i konkurs för 7 år sedan hade klubben skatteskulder på drygt 8 miljoner kronor.

Skattemyndigheten ansåg att det inte bara var klubben, utan också fem av företrädarna och två i styrelsen som hade personligt ansvar för att staten inte fått in pengarna. Däribland fanns Ingemar Liljegren och Juhani Valmila. Skatteverket yrkade på att de båda skulle bli skyldiga att betala källskatt avseende utbetalad lön, arbetsgivaravgift och avgiftstillägg. Något som ogillades av tingsrätten och nu alltså även i hovrätten.

Anledningen till att målet har tagits upp i hovrätten är enligt Juhani Valmilas advokat Martin Bergh främst en principfråga. Lagen har ändrats sedan skatteskulderna uppdagades i samband med klubbens konkurs. Den nya lagen säger att en person även efter att den lämnat sitt förtroendeuppdrag kan hållas avnsvarg för obetalda skatter. Och det är denna lag som skatteverket yrkade på skulle gälla.

Ingemar Liljegren och Juhani Valmila menade att det var den gamla lagen, där de inte i efterhand kan hållas ansvariga, som skulle tillämpas.

Hovrätten gick precis som tingsrätten på Ingemar Liljegren och Juhani Valmilas linje och eftersom att de hade lämnat sina uppdrag inom föreningen när skatterevisionen genomfördes anser hovrätten att de inte kan hållas ansvariga för de skatteskulder som föreningen hade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista