Delade meningar om RAKEL-systemet

Polisen ska efter beslut från Rikspolisstyrelsen införa ett nytt kommunikationssystem som kallas RAKEL och igår onsdag lanserades systemet i länet. Det är digitalt och sägs ha en rad fördelar som till exempel att det inte går att avlyssna och att man lättare kan kommunicera och samordna vid stora olyckor.

Räddningstjänsten är lite skeptisk till systemet. När P4 Västmanland kontrollringer är det bara på en av fem räddningstjänster i länet intresse finns.

På Mälardalens brand och Räddning, som innefattar Västerås, Hallsta- och Surahammars brandkår, är man inte intresserade av RAKEL, främst för att det är för dyrt.

Tanken är att RAKEL ska finnas i hela landet 2010 och trots att chefen för akutkliniken, Kenneth Lindahl, är positiv till systemet finns inget beslut ännu. Ett sådant förväntas komma från landstingsledningen i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista