Långsamt bättre för HBT inom sporten

Just nu pågår Pride festivalen i Stockholm och årets tema är sport. P4 Västmanland har pratat med några idrottsprofiler i länet om hur de tycker frågorna om sexuell läggning hanteras i idrottsvärlden och om vad som görs inom länsidrotten.

Igår presenterade HomO, ombudsmannen mot homofobi och diskriminering på grund av sexuell läggning, metoder för att motverka homofobin inom idrotten.

P4 Västmanland har pratat med några idrottsprofiler i länet om hur de tycker frågor om diskriminering av homo- bi- och transpersoner, HBT-personer, hanteras i idrottsvärlden.

Lotta Hellenberg, assisternade tränare i Gideonsbergs fotbollsdamer, säger till P4 Västmanland att hennes uppfattning är att det är lättare inom damidrotten.

- När jag spelade själv fanns det folk med annan sexuell läggning i laget, men det var ingenting som var konstigt med det. Det var accepterat och man skämdes inte för att prata om det, säger hon.

Däremot tror hon att det är värre inom herrlagen.

Johan Thornberg, A-lagstränare i VIK, säger att det inte är något problem för klubben idag och att man ser det som viktigt att kunna prata om de här frågorna och stötta den som kan känna sig illa behandlad.

- Det viktigaste är att ta fram det och prata om det. Hockey kan ju ha lite av en machostämpel, men jag tror inte att det dröjer länge innan det är mycket mer accepterat än det är idag, säger Johan Tornberg.

Vad görs då i länet för att motverka diskriminering på grund av sexuell läggning inom idrotten?

Thomas Eklund, länsidrottschef, berättar att man för några år sedan tog fram en arbetsplan som man försöker implementera ute i klubbarna. Problemet är att det finns över 50 idrottsklubbar ute i länet, och alla sköter det här på olika sätt.

Han påpekar att inom alla idrotter jobbar man nu hårt med återväxten. Många unga börjar men slutar innan de når elitnivå. För att göra det mer attraktivt att fortsätta indrotta, måste klubbarna också bli bättre på att hantera frågor om diskriminering på grund av sexuell läggning, precis som rasism och andra frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista