Antalet fall av övergrepp i rättssak har fördubblats

Antalet fall av övergrepp i rättssak, dvs att vittnen hotats om de fullföljer en polisanmälan, har under de senaste åren fördubblats. Brottet i sig kan ge upp till åtta års fängelse.

Ulf Palm, informationsansvarig på polisen i Västmanland, menar att det främst är ett hot mot hela samhället.

- Det är ett jätteallvarligt brott, och det är så pass allvarligt att om det här bedöms som ett grovt brott så riskerar man upp till åtta års fängelse. I förlängningen är det också ett väldigt allvarligt brott, dels mot rättssäkerheten och även demokratin i Sverige om brottsoffer inte ska våga anmäla till polisen eller vittna i rättegång.

År 2000 kom 39 anmälningar om övergrepp i rättssak in till Västmanlands polisen. Hitintills i år är motsvarande siffra 85, alltså mer än, en fördubbling.

Enligt polisens informationsansvarige Ulf Palm, är det ibland svårt att avgöra vad som ska räknas till övergrepp i rättssak.

- Det kan ibland handla om väldigt subtila saker. Att man går fram och bara tittar på en person till exempel och säger ”jag vet vart du bor”, eller ”barnen mår bra på dagis eller?”. Men grejen är att man spelar på människors rädsla, säger Ulf Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista