Många anmälda försvunna i Västmanland

I vintras försvann en man från sitt hem i Hökåsen utanför Västerås, i slutet av maj anmäldes en taxichaufför i Arboga som saknad och i förra veckan anmäldes en 44-årig Surahammarsbo som försvunnen från sitt hem.

Totalt i Västmanland har 247 personer anmälts som försvunna under de senaste tolv månaderna.

Lotta Dovenius är utredningsassistent på Västmanlandspolisens krimjour:

- Det är ju ofta anhöriga eller arbetskamrater som saknar någon person, som sedan tar kontakt med polisen. Då upprättas en anmälan och då blir rubriceringen ”försvunnen person”.

Det positiva är att de flesta av de personer som anmälts som saknade i Västmanlands län hittas.

- Det är i princip alla. Jag kan inte säga några konkreta siffror, men vi hittar nästan alla, säger Lotta Dovenius.

De vanligaste orsakerna till människors försvinnanden, är enligt polisen att människor själva, så att säga, väljer att försvinna. Av en eller annan anledning känner personen ett starkt behov av att få vara ifred. En annan vanlig situation är när tonåringar gör uppror och försvinner hemifrån för att oroa.

I dagsläget finns nio stycken öppna och pågående ärenden hos Västmanlandspolisen som rör försvunna personer. Av dessa är det fyra som är av hög prioritet.

- När det gäller de övriga fem ärendena har vi gjort det vi har kunnat, så där avvaktar vi om det kommer in några iakttagelser eller andra tips som kan hjälpa oss. Men de här fyra ärendena jobbar vi aktivt med nu, säger Lotta Dovenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista