Både lättnad och oro på KomVux

I våras rådde stor oro bland vuxenstuderande i Västerås.

Orsaken var att en tredjedel av vuxenutbildningen skulle försvinna till hösten, eftersom regeringen minskat statsbidraget med närmare 13 miljoner kronor.

Neddragningarna ledde till starka protester från komvuxelever och andra, och till slut lovade kommunen skjuta till 12,5 miljoner extra för att trygga höstens utbildningar.

Nu råder både lättnad och oro bland de berörda inför hösten.

på Vuxenutbildningscentrum, som köper utbildingar åt Västerås stad, har man kunnat dra en lättnadens suck, menar chefen Bengt Larsson:

- Ja, det ser ju mycket bättre ut än det gjorde före sommaren. Vi startar de flesta utbildningar. Vi får hålla igen lite grann.

- De som har en studentexamen eller ett treårigt slutbetyg får komma lite i andra hand nu, men alla andra kan vi ta in.

- Vi kan fortsätta med yrkesutbildningar i lite mer begränsad omfattning men de fortsätter i stort sett, säger Bengt Larsson till P4 Västmanland.

Hotet om nedragningarna orsakade inte bara oro bland de vuxenstuderande utan även mycket stress för personalen på Vuxenutbildningscentrum, och det fick konsekvenser, berättar chefen Bengt Larsson.

- Vi har naturligtvis haft en hel del klagomål och protester som har drabbat oss, och vi har fått betydligt mycket mera arbete eftersom varje ansökan måste behandlas väldigt noga.

- Det här har gjort att vi har faktiskt ett par sjukskrivningar nu beroende på överansträgning. Så det här har drabbat oss också, säger Bengt Larsson till P4 Västmanland.

Tack vare extra kommunala miljoner är vuxenutbildningen i Västerås nu räddad, inte bara för i år utan även för nästa år.

Men hotet mot KomVux fick många vuxenstuderande att fly från Västerås för att försäkra sig om fortsatt utbildning, och hos dem som stannat finns oron för framtiden kvar, enligt Elisa Nordmark, ordförande för studentkåren på KomVux i Västerås:

- Vi känner fortfarande att det är väldigt osäkert, även om de har lovat mer pengar.

- Det är faktiskt många som har flyttat ändå, eftersom de kände att de inte riktigt kunde lita på politikerna i Västerås.

- Vi är väldigt rädda att det ska bli samma fel igen och det känns väldigt osäkert också med riksdagspolitiken, att de inte prioriterar vuxenutbildningar de har dragit ner, säger Elisa Nordmark till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista