Ungdomens hus minskade klottret

Efter alltför mycket stök och skadegörelse i centrala Kungsör startades för två år sedan ett förebyggande ungdomsprojekt, bland annat bestående av ett Ungdomens hus. Resultaten ser ut att vara goda, och nu är försöket på väg att permanentas.

- Vi bara sprang runt på byn, satt vid Konsum eller någonting, säger Emil Wahlgren, en av de ungdomar som fick vara med och bygga upp verksamheten, efter att inte ha haft ett enda dugg att göra på kvällarna.

- Vi härjade runt lite smått, säger hans kompis Andreas Andersson, som också var med från start.

De skulle förstås ha kunnat gå till den befintliga fritidsgården, men valde att inte göra så, i likhet med många andra.

Kostnaderna för klottersanering och stök i Kungsör hade stigit rejält och socialförvaltningen började bjuda in ungdomar och föräldrar till öppna möten, för att se vad som kunde göras.

Det visade sig att ungdomarna ville ha någonstans att vara.

- De ville bygga upp någonting själva, känna att verksamheten var deras och att de styrde över den, säger socialchef Pamela Strömberg Ambros till P4 Västmanland.

I själva verket finns det mycket mer att göra på Kungsörs fritidsgård, men Eva Agerborg, en av två projektanställda, menar i likhet med Pamela Strömberg Ambros att det handlar om delaktighet och demokrati.

Personalens arbete är också annorlunda i jämförelse med det på en fritidsgård.

- Här jobbar en socialsekreterare och en ungdomsassistent, vi har en koppling till socialtjänsten, säger Eva Agerborg.

Ungdomshusets personal jobbar mycket med att söka upp ungdomar på olika stora evenemang och på skolorna samt med att involvera föräldrar, som exempelvis har hjälpt till genom att hålla öppet på helgkvällar.

Enligt kommunledningen i Kungsör har både skadegörelse och klotter minskat, och efter beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott under måndagen är det nu meningen att kommunfullmäktige den 27 augusti ska ta beslut om att permanenta projektet.

Projektet kostar en miljon kronor per år, och skulle ha tagit slut den sista augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista