"Inga uppgifter är utlämnade"

I går berättade vi att en högerextremistisk grupp med anknytning till Västerås har satt i system att begära ut sekretessbelagd information från polismyndigheter runt om i landet.

- Vi har fått ett antal begäran, det sker något varje vecka, säger polisintendent Pär Ågren i Västerås.

Beslutet kan sedan överklagas till polismyndigheten och senare också till Kammarrätten. Varje förfrågan kräver resurser och kostar således även pengar. Något som tidningen Metro uppger är ett av skälen till att den högerextremistiska gruppen har satt i system att begära ut uppgifter om poliser.

- Att kunna visa upp sin verksamhet så långt det bara är möjligt är viktigt för oss och för vår trovärdighet i samhället. Men om någon utnyttjar systemet för att jävlas så är det ju så klart inte så det var tänkt, säger polisintendent Pär Ågren.

Gruppen som det i det här fallet handlar om har lyckats få ut uppgifter från polismyndigheten i Västra Götaland och i går kväll framkom även att kustbevakningen och polisdistriktet i Kronobergslän har lämnat ut namnlistor över sina anställda.

- Vi har fått ett antal prövningar som vi har gjort och där vi kommit fram till utifrån de förfrågningar vi har fått så har vi inte lämnat ut uppgifter, säger polisintendent Pär Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista