Politiker lugnar vuxenstuderande: Ingen anledning till oro

Vuxenstuderande i Västerås har ingen anledning att känna oro. Det menar Roger Haddad, folkpartistisk ordförande i utbildningsnämnden i Västerås. Igår berättade Elisa Nordmark, ordförande för studentkåren på komvux i Västerås i våra nyheter att besparingskraven fått många vuxenstuderande att fly från Västerås för att försäkra sig om fortsatt utbildning och hos dem som stannat finns oron för framtiden kvar.

Men Roger Haddad säger att de vuxenstuderande kan känna sig lugna:

-Det är klart att jag har förståelse både för elever och lärarna och skolledningen på komvux och jag tycker att det var viktigt att säga att det finns ingen anledning till oro för att rent politiskt så har vi i kommunen satsat nu totalt 13 miljoner för 2007, säger Roger Haddad till P4 Västmanland.

Det var regeringens plötsliga beslut att minska statsbidraget till vuxenutbildning med 13 miljoner som orsakade kaoset i Västerås. Roger Haddad uppvaktade sin partikamrat, utbildningsminister Jan Björklund, för att berätta om hur hårt de vuxenstuderande i Västerås drabbas av regergens politik, men utan att få gehör. Roger Haddad anser att regeringens politik när det gäller vuxenutbildningen har misslyckats, i alla fall vad det gäller Västerås:

-Vårt problem är att matcha och därför behöver vi vuxenutbildning så att vi kan erbjuda ungdomar och äldre vuxna att omskola sig så att de kan ta de här lediga jobben. Regeringen gjorde ju en generell bedömning som slår lite olika och vi drabbades tyvärr av det beslutet. Vi har ju andra förutsättningar. Vi har många människor i Västerås som har invandrarbakgrund och det ställer krav på att vi har vuxenutbildning och det leder till att vi måste satsa på vuxenutbildning och svenska för invandrare och det har regeringen inte beaktat, säger Roger Haddad.

Nu går alltså kommunpolitikerna in istället för regeringen:

-Jag hoppas att de här olika erfarenheterna de har fått nu från olika kommuner leder till att de kanske ändrar sig i kommande års budget och inser att det inte var så bra att de drog ner så hastigt på anslagen, säger Roger Haddad, folkpartistiskt ordförande i utbildningsnämnden i Västerås, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista