Västmanland sämst på kollektivtrafik

Det västmanländska kollektivtrafikutbudet är sämst i landet. Det visar en rapport från SIKA, statens institut för kommunikationsanalys.

- Det beror dels på att vi har lägst bidrag per invånare i from av kommunala och landstingsbidrag för kollektivtrafiken. Men vi har också gjort nedskärningar i många år och sett över den trafik där vi har sämst utbud, säger Ann Berg områdeschef på Västmanlands lokaltrafik.

Under år 2005 hade Västmanlänningarna drygt 42 km kollektivtrafikerad väg per person. Under förra året hade antalet kilometer sjunkit till 39. Anledningen till sänkningen kan vara att Västmanlands lokaltrafik har tagit bort vissa linjer och stopp där antalet resande har varit för få.

- Vi har tvingats göra val. Man kan inte köra trettio minuter från järnvägsstation till järnvägsstation med för många stopp. Då har vi sett över var vi har ett frekvent resande och anpassat linjerna efter det, säger Ann Berg.

Under tre år framöver kommer kollektivtrafiken i länet att genomgå en förändring. Man kommer att satsa på att ge fler personer möjligheten att kunna ta bussen när de ska resa. Vinnarna blir de som till exempel jobbar skift och slutar sent eller de som vill ha kortare restider eller vill ha fler avgångar att välja mellan. Men förlorarna är de som bor på landsbygden. Detta är främst eftersom att det är så få som åker därifrån att det helt enkelt inte blir lönsamt att låta linjerna stanna. Men trots att flera stopp på landsbygden redan har försvunnit och några till kommer att försvinna på vägen så säger Ann Berg att det fortfarande ska finnas möjligheter för dem som bor på landet att resa kollektivt.

- Däremot så har kommunerna möjlighet att se över vad man vill göra för lokalt resande. Landsbygden runt Västerås ska bland annat tekniska nämnden i Västerås titta på, på tisdag, så det blir en diskussion framöver, säger Ann Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista