Journalister varslas om blockad

Journalistförbundet varslar nu om arbetstidsblockad på 90 dagstidningar. I vårt län kommer samtliga dagstidningar att beröras.

Anledningen till varslet är att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal har legat nere sen mitten på juni, då medlingen avbröts. Journalistförbundets ordförande Agnetha Lindblom Hulthén säger att det nu tyvärr bara återstår konfliktåtgärder.

Blockaden gäller från och med den 17 augusti vid 70 arbetsplatser. Om inget nytt avtal träffas utvidgas den stegvis till ytterligare arbetsplatser den 24 och 31 augusti.

Johan Kretz, fackrepresentant på VLT, säger att journalisterna visserligen är vana vid segdragna förhandlingar, men att det nu har tagit alldeles för lång tid.

- Nu har det gått över fyra månader sedan kollektivavtalet löpte ut och det har gått 50 dagar sedan det överhuvudtaget hände något i förhandlingarna, så stridsmoralen är väl god, säger Johan Kratz.

På VLT kommer arbetstidblockaden att innebära att jobb inte får göras utöver ordinarie arbetstid och att inga schemaändringar får göras. Johan Kratz tror inte läsarna kommer att märka av det så mycket, men att en del inplanerade arbeten inte kommer att kunan utföras då det inte finns reportrar eller fotografer att kalla in.

Det är framför allt tre frågor som är viktiga för Journalistförbundet - rättvisa löner, journalisternas kontroll över det egna materialet och stopp för det systematiska utnyttjandet av otrygga visstidsanställningar.

- Vi ser framför allt att äldre medarbetare som haft dålig löneutveckling, med det bud som medlarna lagt fram så garanteras de en fortsatt dålig löneutveckling, säger Johan Kratz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista