Grönt tåg på besök i Västerås

X2000 håller på att bli gammalt och kommer att behöva en ersättare. Därför har ett nytt stort tågprojekt startats. Idag kom Gröna Tåget till Västerås, men vid första anblicken såg det inte ut att gå som på räls.

Femton minuter försenat anlände ett till synes helt vanligt grått Regina-tåg till Västerås station. Ut kom emellertid inga vanliga passagerare, utan journalister, fotografer, järnvägsforskare och tågexperter från alla möjliga olika delar av världen.

Gröna Tåget ska vara miljövänligare, bekvämare, billigare (även för passagerarna) och gå snabbare än dagens tåg, minst 250 km/h. Så varför är det försenat till pressvisningen, Banverkets Tohmmy Bustad, programansvarig för Gröna Tåget?

- Vi hamnade bakom ett pendeltåg och det tar ju tid..

Hur kommer det att bli i framtiden, likadant?

- Nej det blir det inte, det blir det inte!

Gröna Tåget är ett femårigt branschgemensamt fordonsforskningsprogram, som bland annat involverar olika högskolor, till exempel Konstfack, som jobbar på inredningen. Den färdiga skissen till X2000s efterträdare ska vara klar 2010, men det finns inget som garanterar att den verkligen kommer att användas.

- Hur tåget kommer att se ut är egentligen upp till leverantörer och köpare, men vi har ju ett önskemål att så mycket av vårt koncept som möjligt kommer att anammas, säger Tohmmy Bustad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista