Boka bussresan möjlig framtid på landet

Västmanland har det sämsta utbudet i landet när det gäller kollektivtrafik. Dessutom har det den minsta andelen av resandet finansierat av kommuner och landsting. Det visar en ny rapport från SIKA, Statens institut för kommunikationsanalys.

Vi har tidigare rapporterat i P4 Västmanland om VLs nya satsningar, men också om kritik mot kommunerna som VL anser kan ta ett större ansvar för kollektivtrafiken inom kommunerna.

Andreas Porswald (mp), kommunalråd i Västerås, säger att det här är något som ska ses över:

- Vi i miljöpartiet har påpekat detta att vi måste bygga ut kollektivtrafiken, säger han.

Andreas Porswald vill göra kollektivt resande mer attraktivt genom att erbjuda bättre möjligheter till pendling med exempelvis stationer dit man tar sig med egen bil eller cykel för att fortsätta med buss eller tåg. Han pekar också på vikten av att hålla priserna på en nivå så att det är lönsamt att åka kollektivt.

VL satsar nu på fler direktlinjer och färre stopp på vägen ute på landsbygden för att underlätta för pendlare i tätorterna. Där tycker man att kommunerna kan ta större ansvar för ländsortsbefolkningen.

Andreas Porswald berättar att man bland annat undersöker möjligheten till kollektivtrafik som man förbokar, så att bussen inte behöver köras tom. En annan idé är att effektivisera skolbussarna med fler och mindre bussar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista