Allvarlig kritik mot vård av äldre

Vården av äldre som lider av flera sjukdomar får allvarlig kritik i Västmanland.

Det handlar bland annat om bristfälligt samarbete, läkarbrist och dåliga metoder för att informera om om vilka mediciner som skrivits ut av andra vårdgivare.

Det kan leda till felbehandlingar.

- Om vi kan gå på månen tycker man ju att det borde gå att använda datorer inom sjukvården, alltså det ska väl inte behöva vara rörpost!

Det säger Agneta Bode, socialnämndens ordförande i Arboga.

Kritiken kommer i en revisionsrapport som har granskat Landstinget Västmanland och fem kommuner i länet; Arboga, Hallstahammar, Kungsör, Köping och Surahammar.

Rapporten är gjord av Öhrlings PricewaterhouseCoopers på uppdrag av de olika kommunernas och landstingets revisorer.

Äldre multisjuka definieras som personer över 75 år med tre eller flera samtidiga kroniska sjukdomar, något som ställer krav på vårdinsatsen.

Rapporten visar att kommunerna har liten kunskap om behoven hos äldre multisjuka, inte heller något särskilt uppdrag eller vårdplan för målgruppen i fråga.

I Arboga, som har högst andel äldre över 80 år, och samtidigt minst antal familjeläkare och distriktssköterskor per invånare, är socialnämndens socialdemokratiska ordförande Agneta Bode inte förvånad över kritiken:

- Den är förståelig och vi uppmärksammade de här problemen redan för två år sedan, säger Agneta Bode till P4 Västmanland.

Hon påpekar att Arboga har börjat vidta åtgärder, sökt och fått EU-pengar, samt bl a påbörjat undersköterskeutbildning för vårdbiträden.

Kritiken i rapporten handlar t ex om samarbetet mellan landsting och kommuner, om läkarbrist och överbeläggningar på sjukhusen, eftersom kommunerna har platsbrist.

Hallstahammar har den lägsta andelen platser i särskilt boende per invånare över 65 år, och svårast att ta hem sina patienter.

En annan del av vården som kritiseras är medicinförskrivningen.

Genomgång av patienternas läkemedelsordinationer görs inte oftare än en gång per år, och dåliga metoder för att överföra information - fortfarande finns det inget enhetligt datasystem.

Journaler och och läkemedelslistor skrivs för hand och skickas med post eller fax mellan olika vårdgivare.

Särskilt Centrallasarettet i Västerås får kritik för otydlighet och förseningar när det gäller information om vilka mediciner patienterna ska ha.

- Om vi kan gå på månen tycker man ju att det borde gå att använda datorer inom sjukvården, alltså det ska väl inte behöva vara rörpost, säger Agneta Bode till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista