Snart får västeråsarna säga sitt om Mimers utförsäljning

Om ett par veckor tillfrågas västeråsare om vad de tycker om ombildning av hyresrätter till bostadsrätter hos det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer. Trots många krav på en folkomröstning i frågan beslutade kommunstyrelsen att det blir en opinionsundersökning istället.

- Beslutet togs i kommunstyrelsen strax före midsommar om att vi ska gå ut och upphandla en opinionsundersökning. Tanken är att den ska komma igång direkt efter att skolorna ha börjat. Vecka 33, 34 eller senast vecka 35 ska den genomföras, säger Per-Arne Blomberg, direktör på välfärds- och arbetsmarknadsenheten på stadsledningskontoret i Västerås, till P4 Västmanland.

Ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter hos det kommunala bostadsbolaget Mimer var ett av de hetaste ämnena under våren i Västerås. Såväl oppositionen, socialdemokraterna och vänsterpartiet, som Hyresgästföreningen har varit emot en utförsäljning och krävt en folkomröstning i frågan men så blev det alltså inte. Sista maj beslutade den regerande majoriteten, Västeråsalliansen och miljöpartiet att västeråsarna får säga sin mening om Mimers utförsäljning i en opinionsundersökning. Och enligt Per-Arne Blomberg, kan även en opinionsundersökning ge en bra indikation på vad västeråsarna tycker i frågan:

- Ja, en opinionsundersökning är ju av lite mindre format men en opinionsundersökning är oftast väldigt träffsäker också på vad västeråsarna tycker i sådana här frågor, säger Per-Arne Blomberg.

Och det blir betydligt billigare för kommuninvånarna. En folkomröstning skulle ha kostat 3,5 miljoner kronor nu kommer man undan kanske med dryga 200 000 kronor. Och i slutänden spelar det egentligen ingen roll hur man tillfrågat västeråsarna menar Per-Arne Blomberg. Även en folkomröstning skulle ändå ha varit bara rådgivande:

- Det har ju genomförts en del mer lokala folkomröstningar och det är ju också ytterst politikerna som tar besluten i slutändan vad blir av det , så att säga, säger Per-Arne Blomberg, direktör på välfärds- och arbetsmarknadsenheten på stadsledningskontoret i Västerås, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista