Landstinget testar gemensamma journaler i datorn

Inom Landstinget Västmanland arbetar man nu på att införa gemensamma elektroniska journaler inom hela landstinget. Som det fungerar idag kan det innebära problem, om man som patient har flera sjukdomar, att uppgifterna om mediciner och behandlingar finns på flera olika håll inom vården. I höst ska Kvinnokliniken, Barn- och ungdomspsykiatrin och Sala närsjukhus på försök börja testa ett nytt datasystem som på sikt kanske kan användas för gemensamma journaler.

Per Rymark, chef på kvinnokliniken, tycker att idén med enhetliga journaler är bra.

- Om man får en gemensam journal för hela landstinget så kommer man att öka tillgängligheten och förhoppningsvis förbättra kvaliteten, minska risken för felaktiga behandlingar.

Idag kan det vara tungrott inom vården. Uppgifterna om patienterna finns på många olika håll, och mycket tid går åt till att leta efter journaler och logga in i olika datasystem, och journaler och läkemedelslistor måste skickas runt. Därför vill man i framtiden ha en elektronisk journal för varje patient, som man kan komma åt inom hela landstinget.

Men det kan dröja flera år innan det här blir verklighet. Dels är det svårt tekniskt sett. Dessutom finns många etiska frågor att ta ställning till. Ska man inom hela vårdapparaten verkligen kunna ta del av all information om en patient? Men i höst drar alltså landstinget igång ett försök i liten skala på bland annat kvinnokliniken i Västerås, och det kommer att leda till en del påfrestningar, enligt Per Rymark.

- Vi kommer att utbilda oss i ett nytt journalsystem som heter Cosmic och under den tid som utbildningen pågår så kommer det att innebära att vi får en minskad kapacitet på kliniken. Det kan bli lite svårare att få tid hit och det kan bli lite längre väntetider. Men enligt Per Rymark ska det inte betyda någon fara för patienterna.

- Jag tror att de förlängda väntetider som vi får under hösten kommer vi att kunna hantera på ett medicinskt bra sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista