Företagare kräver regler mot bluffakturor

Företagarna vill att regeringen tar krafttag mot blufföretagens verksamhet. Företag som skickar falska fakturor till företag nöjer sig inte längre med att bara skicka fakturor, nu tar de ytterligare ett steg och tar hjälp av kronofogden för att driva in bluffakturorna.

- Regeringen måste tillsätta en snabbutredning som ser över frågan, säger Ove Jansson på Företagarna.

Blufföretagen använder sig numera av kronofogden om de lurade företagen inte betalar. En anmälan som kommer in till kronofogden leder omedelbart till en betalningsanmärkning som ligger kvar i tre år. Denna anmärkning försvårar möjligheter till krediter hos leverantörer, banker och andra. Exempelvis kan en restaurang som drabbats av detta förlora sitt alkoholtillstånd. För att undvika detta väljer många att betala trots att de inte beställt någonting och detta ger ytterligare näring åt skojarföretagen.

- Ärenden som kommer till kronofogden bör sekretessbeläggas till dess att utredning skett om de är korrekta, menar Ove Jansson på Företagarna. Det som sker är mycket allvarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista