Arboga kommun missade jubileum

Det blir inget flygplan i rondellen utanför Arboga inför SAAB Aerotech Telubs 60-årsjubileum. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott igår, med hänvisning till att sextioårsjubileet ägde rum i augusti 2005, det vill säga för två år sedan.

Flygplanet, Viggen, var gratis, men behövde ett fundament för fyra hundra tusen kronor. Motionen skrevs för två och ett halvt år sedan av bland annat kommunfullmäktiges dåvarande ordförande, Börje Sturk, och ärendet kom snabbt upp i fullmäktige, men inget beslut togs. Istället skickades det vidare till Vägverket, som inte godkände placeringen. Det beskedet kom i juni 2005. Först igår beslutade Kommunstyrelsens arbetsutskott som följer:

”Med hänvisning till att Vägverket avslagit ansökan om placering av minnesmonument i cirkulationsplatsen samt att SAAB Aerotech Telubs 60-årsjubileum ägde rum i augusti 2005, avslås motionen.”

- Det har funnits med på listan över obehandlade ärenden och min tanke var att föreslå fullmäktige att stryka ärendet, men det verkar vara lite för sent nu, säger en semestrande Börje Sturk.

Han menar att ärendegången kan ta lång tid, men att han sällan upplevt att frågorna är så här inaktuella.

- Men det var synd att vi inte fick ett monument över den verksamhet som har förekommit så länge i Arboga.

Slutgiltigt beslut i frågan tas av kommunfullmäktige i september, men Börje Sturk hoppas ändå att det inte är för sent att ställa upp flygplanet någon annanstans i Arboga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista