Jägarförbundet vill skjuta fler lodjur

Jägarförbundet i Västmanland föreslår att fler lodjur ska få skjutas kommande jaktsäsong. Förra jaktsäsongen fick man tillstånd att skjuta fem lodjur, men nu hoppas jägarförbundet på en ökning till 20 lodjur. Förbundet menar att en utökad jakt måste till för att rådjuren ska finnas kvar i länet.

Enligt Jägarförbundet har länets rådjursstam mer än halverats under de senaste åren och på vissa platser finns inte mer än några få djur på 1000 hektar. För att rädda rådjuren, som är lodjurens viktigaste bytesdjur, är en mer omfattande jakt ett måste, menar Sten Unnerstedt, ordförande i Jägareförbundet i Västmanland.

Nu har förbundet alltså förhoppningar om att fler lodjur än förra gången får skjutas. Det som avgör hur många lodjur man får jaga i länet är det nationella målet. Det nationella målet är att öka lodjurstammen så att det finns 300 familjegrupper eller 1500 lodjur i Sverige och enligt Sten Unnerstedt är man snart där. Efter det finns det ingen anledning att begränsa jakten så hårt här i länet menar han:

-Då finns det ju ingen anledning att dröja med att sänka stammen till det man har skrivit in i förvaltningsplanerna. Det är ju det det handlar om. Och säger man att det ska vara åtta, nio familjegrupper i Västmanland, då måste ju vi sänka stammen dit annars tappar vi ju hela rådjurstammen, säger Sten Unnerstedt till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista