Bättre vård vid planerade kejsarsnitt

Vården i samband med planerade kejsarsnitt ska bli bättre i länet. Det handlar om att ge större trygghet till den blivande mamman och pappan genom att de får en ”egen” barnmorska som lotsar dem igenom kejsarsnittet.

- Då gör vi så att kvinnorna kommer direkt till BB-avdelningen och där träffar man en barnmorska som sedan förbereder kvinnan för operation och följer med henne till förlossningen. Sedan när mamman är färdigopererad tar barnmorskan mamman, pappan och barnet tillbaka upp till BB, säger Elisabeth Ekblom som är chef på förlossningsavdelningen på Centrallasarettet i Västerås.

- Första timmarna efter operationen så har du ju den här barnmorskan som övervakar dig under dagen. Och det är ju en trygghet i sig tills man då känner att man börjar komma igång igen och bedövningarna släpper. Så man har liksom vårdkedjan i ett svep och blandar inte in så mycket folk, tillägger hon.

Redan i våras började man så smått att jobba på det här sättet i Västerås vid planerade kejsarsnitt, men i höst, efter semestrarna, drar det igång på allvar. Och fördelarna är många enligt Elisabeth Ekblom.

- Vi separerar inte mor och barn på något sätt, och inte pappan heller. Man har mera familjen ihop och man kommer till det ställe där man ska vara sedan. (...) Det blir en lite mjukare intoning på det hela.

Antalet förlossningar som sker via kejsarsnitt har ökat kraftigt i Västmanland de senaste åren. Mer än var femte förlossning är numera ett kejsarsnitt, och de allra flesta är just planerade. Och de som redan hunnit med att förlösas på det här nya sättet, och fått en egen barnmorska under kejsarsnittet, har varit mycket positiva, säger Elisabeth Ekblom.

- De tycker ”Åh vad bra! Det blir du och vi ska tillbaka hit sen”. Man känner sig hemma på en gång, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista